Sarkadi pálinkával koccintanak az Európai Unió vezetői Gödöllőn

foto8A hazai és a nemzetközi média is attól volt hangos az elmúlt hetekben, hogy 2011. januárjától fél éven keresztül Magyarország tölti be a huszonhét tagországból álló Európai Unió soros elnöki tisztét. Az elnökség pedig nagy kihívás, de nagy lehetőség is hazánk számára, mert a 2011-es esztendőben az Európai Unió egyik központja lesz Magyarország.

A legrangosabb rendezvényekre, diplomáciai találkozókra a páratlan szépségű gödöllői Grassalkovich-kastélyban kerül sor, ahol kiváló minőségű, de hagyományosan magyar ételeket és italokat szolgálnak fel az Európai Unió vezetői – diplomatái számára, akik így belekóstolhatnak a magyar ízekbe, s továbbvihetik azok jó hírét az egész világban.

Természetesen presztízskérdés, hogy a több mint 260 hivatalos rendezvényen a legkiválóbb magyar ételek és italok kerüljenek felszolgálásra, ezért nem meglepő, hogy a szervezők igyekeztek megtalálni a legjobb hazai beszállítókat. Sarkad város vezetését pedig nagy büszkeséggel tölti el az a tény, hogy a magyar EU-elnökség rendezvényeinek szervezői a sarkadi Tóth Jánost és az általa üzemeltetett Éden-tó Szeszfőzdét kérték fel hivatalos pálinkabeszállítónak.
Tóth János huszonkét éve főz pálinkát és bátran állíthatjuk, hogy az általa üzemeltetett Éden-tó Szeszfőzde kiváló termékeit nemcsak Sarkadon és Sarkad környékén, hanem az egész országban, sőt határainkon túl is egyre többen ismerik, mert aki vendégként megfordult – megfordul Sarkadon, az biztos továbbviszi a sarkadi pálinka jó hírét is. Így nem meglepő, hogy az Európai Unió hazánkba érkező vezetői – diplomatái számára Tóth János pálinkafőző mester gyümölcspálinkái közül választottak ki különböző kisüsti pálinkákat. A magyar pálinkát tehát, mint hungaricumot, az Éden-tó Szeszfőzde termékein keresztül kóstolhatják – ízlelhetik meg mindazok, akik részt vesznek a magyar soros EU-elnökség rendezvényein.

A Grassalkovich-kastély saját pálinkája a sarkadi kökénypálinka lett, de a rendezvényeken sarkadi bodza-, szeder-, kajszibarack- és cigánymeggy pálinkát is felszolgálnak. A magyar soros EU-elnökség rendezvényeinek szervezői még tavaly kóstolták meg Tóth János pálinkáit, s a kóstoló után keresték fel a pálinkafőző mestert, mert annyira megnyerte a tetszésüket az általuk kóstolt sarkadi pálinka, illetve a szeszfőzdében tett látogatásuk után az a családi vállalkozás, amit Tóth Jánosék az Éden-tó mellett üzemeltetnek.

Így esett a választás a sarkadi pálinkára, ami nemcsak Tóth János pálinkafőző mesternek, hanem Sarkad városának is hatalmas megtiszteltetés, mert az EU-elnökség ideje alatt a sarkadi pálinkákon keresztül ismerheti meg Európa ezt a kiváló magyar hungaricumot, Sarkad városát és vihetik tovább településünk jó hírét az egész világban. Mindez pedig az Éden-tó Szeszfőzdében folyó színvonalas munkának köszönhető, amiért a város, s annak vezetése csak elismeréssel adózhat! -faló
Forrás: Sarkad Város hetilap XXI. Évfolyam 4. szám
2011. Január 28. Péntek