Sajmeggyből készült Békés Megye Pálinkája | 2015.04.26

sajmegyA gyulai XVI. Kisüsti Pálinka Fesztiválon megrendezett IV. Pálinka Világ Kupán kihirdették, melyik kereskedelmi pálinkafőzde nyerte el a Békés Megye Pálinkája 2015 címet.

Mint ahogy korábban megírtuk, a Békés Megyei Önkormányzat egy új kezdeményezéssel csatlakozott a gyulai pálinka fesztiválhoz. A Pálinka Világ Kupa Gyula-Budapest versenyen aranyérmet szerző pálinkának a Békés Megye Pálinkája elismerést adományozza, mely címet egy éven keresztül viselheti. A Békés Megyei Önkormányzat vállalta továbbá, hogy egy éven keresztül a nyertes pálinkafőzdétől vásárol pálinkát protokoll célokra.

– Évente több tucat alkalommal ajándékozunk italt és különböző Békés megyei gasztronómiai terméket partnereinknek, cégeknek, ide látogató politikusoknak. Szerettük volna ezt az alkalmat is kihasználni arra, hogy azt a hungarikumot, amely Békés megyében nagyon magas színvonalon készül, ilyen módon is tovább népszerűsítsük. Szövetkeztünk a gyulai, immár 16. pálinkafesztivállal, és ennek keretén belül az aranyérmes pálinkák között egy újabb versenykört hirdettünk a Békés Megye Pálinkája címért – mondta el Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke.

mg_9744

A Békés megyei kereskedelmi pálinkafőzdék által nevezett párlatok közül szakmai zsűri választotta ki az idei nyertest, ami egy különleges, sajmeggyből készült pálinka lett, a sarkadi Éden-tó Szeszfőzde készítésében.

– Arany minősítést kapott a pálinka, ezen túl a vadon termő gyümölcsök közül kategória győztes lett. A gyümölcsről annyit kell tudni, hogy ez egy vadmeggy fajta, Magyarországon nem sok helyen terem meg, egy nagyon apró szemű, sötétre, feketére érő meggyről van szó. Hagyományos módszerrel cefréztük, illetve részben irányított cefrézéssel, a kisüsti rendszeren főztük a pálinkát belőle – részletezte Tóth János, az Éden-tó Szeszfőzde tulajdonosa.

sequence-01

A nyertes Éden-tó Szeszfőzde pálinkája egy éven át viselheti a megtisztelő „Békés Megye Pálinkája 2015” címet, illetve az ezt tanúsító címkét az üvegein is feltüntetheti.

Nagy Mária

Fotó: BMÖ

Forrás: http://likefestoon.com/sajmeggybol-keszult-bekes-megye-palinkaja/