Felkészültünk a kihívásokra | 2016.01.20

63020_tjallo_small-medium_normal

A főzde jóval az előzetes elvárások felett teljesített 2015-ben – summázott kérdésünkre az Éden-tó Szeszfőzde vezetője. Mint Tóth János fogalmazott, az elvárások feletti teljesítmény idézőjelben értendő, mivel a törvényi szabályozás hiányosságai és az igen gyenge gyümölcstermés miatt eleve egy átlagos év mennyiségének harmadával kalkuláltak. A tavalyi esztendőben a kapacitások kihasználtsága szempontjából 60 százalékot tudtak hozni – fűzte hozzá a Sarkadon található kisüzem első embere.

A részletekbe merülve tudható, hogy a bérfőzdék esetében bevezetett szeszadó jelentősen megemelte a főzetés díját. A háztáji pálinkafőzés szabályozásának hiányosságai miatt a kereskedelmi főzdék hátrányba kerültek. Nem az a probléma – említi, hogy otthon bárki készíthet párlatot, hanem a kvázi adómentesség az, ami a jelentős versenyhátrányt okozza. Míg az engedélyes főzdékben egy liter pálinka után pluszban 835 forint jövedéki adót szükséges fizetni, addig a házi főzés esetében a nedűt csupán jelképes regisztrációs díj terheli – sorolta.

Tóth János ismertetése szerint újabban tömegesen jelentek meg az úgynevezett fekete főzők, akik gerilla-marketing eszközöket is bevetnek, házalva keresik fel a lehetséges kuncsaftokat. Az is tudható, hogy a partizánkodó házi pálinka előállítók bérfőzést is vállalnak, ajánlgatnak ismerőseiknek és ismeretleneknek egyaránt. Hangsúlyozta, ezzel a jelenséggel nem tudnak, de nem is szeretnének versenyre kelni, amit tenni tudnak az az, hogy a párlataikat az eddigi jól megszokott megbízható módon és továbbra is kiemelkedően magas minőségben állítják elő.

A turizmusban rejlő lehetőségekről szólva Tóth János azt mondta, Gyula hatalmas idegenforgalmi vonzerővel rendelkezik, több ottani szállásadóval és vendéglátóhellyel is jó kapcsolatot ápolnak. A várhoz, vagy éppen a fürdőbe érkező vendégek alkalomadtán a sarkadi szeszfőzdét is útba ejtik, ahol egyfajta üzemlátogatás keretében arra is lehetőség adódik, hogy betekintést nyerjenek a párlatkészítés rejtelmeibe. Főként a nyári-őszi időszakban nagyon kellemes hangulatú kóstoló eseményeket rendeznek, ahol a technológiával, a nedű készítésének folyamatával is részletekbe menően meg lehet ismerkedni.

63022_palkosorban_small-medium_normalA saját termékeik rendkívül népszerűek és keresettek, a hozzájuk érkező, kóstoláson résztvevő turisták sosem távoznak üres kézzel. Mint megtudtuk öt éve rendelkeznek kereskedelmi főzésre vonatkozó engedéllyel, akkor tizenkétfajta pálinkával, széles választékkal indultak, ami mára már közel húszféle nedűre bővült. Azt is tudni érdemes, hogy két típusú alkoholfok és öt különböző kiszerelés színesíti a kínálatot. Számos egyedi terméket állítanak elő, s mint Tóth János mondta, ha egymás mellé rakosgatná a palackokat, akkor több mint száz üveget tudna úgy kitenni, hogy nem lenne benne két egyforma.

Áprilisban várható a következő pálinkafesztivál Gyulán, ahol a rendezvény szervezőjét illetően változás történt. Az előzményekről szólva felvázolható, hogy Lovász Sándor, a fesztivál elindítója átadta a rendezési jogot Bora Imre részére, aki szintén nagy múlttal és tapasztalattal rendelkező szervező. Az előzetes információkból az szűrhető le, hogy jóval színvonalasabb eseményre lehet majd számítani – kommentálta a történéseket kérésünkre az Éden-tó Szeszfőzde vezetője.

S, ha már a gyulai pálinkafesztivál vonalát követve rákanyarodtunk a 2016-os évre, akkor rögvest adódik a kérdés: mire számít a 2016-os esztendőben?

Túlélésre kell berendezkedni, hiszen az már most sejthető, hogy a hazai 700-800 hivatalos főzde 20-30 százaléka nem marad meg az elkövetkező időszakban. Kis kitekintéssel, visszapillantással elmondhatom, hogy öt évvel ezelőtt is egy igen erős negatív tendencia volt megfigyelhető, mi mégis akkor váltottunk és mozdultunk a kereskedelmi főzés irányába. Akkoriban fejlesztettünk, beruháztunk, megújultak az épületeink és a technológiát is korszerűsítettük. A közelmúltra visszatérve pedig azt tudom mondani, hogy a szükséges modernizációt már a tavalyi év tavaszán végrehajtottuk, több millió forint értékű fejlesztést hajtottunk végre. Összegzésként, fel vagyunk tehát készülve a 2016-os év kihívásaira is.

Forrás: http://hir6.hu/cikk/117617/toth_janos_felkeszultunk_a_kihivasokra